Beheersing uienvlieg met de SIT goed geslaagd

Het seizoen van de Steriele Insecten Techniek (SIT) is afgelopen week afgerond. De schade door uienvlieg was minimaal bij de deelnemers. De Groene Vlieg Bio Control heeft de beheersing in veel gevallen goed kunnen uitvoeren. De bonenvlieg richtte daarentegen veel schade aan dit jaar, maar daar kunnen we u volgend seizoen ook van belangrijke informatie voorzien met onze bonenvliegmonitoring vanaf het begin van het seizoen.

Afgelopen week hebben we voor de laatste keer steriele uienvliegen op de percelen uitgezet en de laatste vangsten worden de komende weken tezamen met de bekervallen opgehaald. Wie toch nog vallen tegenkomt tijdens de oogst, willen we vragen om deze op een veilige plek te zetten.
We hebben telers 20 weken ontzorgd voor wat betreft de uienvliegbeheersing. Aan de hand van de opbouw gedurende de tweede en derde vlucht kunnen we goed bepalen waar we aankomend voorjaar weer hogere of lagere druk kunnen verwachten. De uienvliegen die er nu nog zijn, verpoppen zich en overleven in de grond. Dat is de basis voor de eerste vlucht van volgend jaar.

De opbouw van de vluchten van afgelopen seizoen zijn weergegeven in de bovenstaande vluchtcurve. Dit is een landelijke grafiek, uiteraard zijn er lokaal veel verschillen waar te nemen.

Over het algemeen was het geen makkelijk jaar voor de uienteelt. Door het relatief late zaaitijdstip in combinatie met hoge temperaturen gedurende de winter, zagen we hoge druk van bonenvlieg in een kwetsbaar stadium van de uien (tot en met de eerste pijp). De bonenvlieg heeft flink huisgehouden en in bepaalde gebieden wel 30% tot 40% wegval van planten veroorzaakt. Daarna kwam de uienvlieg en deze heeft, bij geen bestrijding, tot nog eens extra wegval van planten geleid. In het ergste geval hebben telers hun uienperceel moeten omploegen, omdat er nog slechts 20 tot 30% van de planten stonden. Dit is te voorkomen met tijdige signalering en bestrijding.

Door het wegvallen van bepaalde middelen hebben we dit jaar ook relatief veel schade gezien van aaltjesaantasting in uienpercelen. Een bodemanalyse op vrijlevende aaltjes (vanuit het HLB/de Groene Vlieg) kan hierbij helpen om de juiste percelen te kiezen voor uw uienteelt.

Als u nu al weet dat u volgend jaar wederom mee gaat doen met de Steriele Insecten Techniek van De Groene Vlieg dan kunt u dat aangeven via orders@degroenevlieg.nl. We nemen dan contact op om de mogelijkheden te bespreken voor een rendabele teelt met zo min mogelijk schade door insecten.

Veruit het beste resultaat in de beheersing van de uienvlieg wordt behaald door een collectieve deelname aan de Steriele Insecten Techniek. Het is dus van belang dat alle telers in een gebied meedoen. Samen kunnen we de dekkingsgraad omhoog brengen om tot de beste uienvliegbeheersing te komen.

 

 

Nieuws

Blijf altijd op de de hoogte van ons laatste nieuws. En meld je aan voor onze nieuwsbrief op onze nieuwspagina.

Nieuwspagina