Beheersing uienvlieg nog sterker met SIT-plus

De Groene Vlieg beproeft komend teeltseizoen de SIT-plus strategie, een combinatie van de Steriele Insecten Techniek (SIT) met de strategische inzet van uienolie. Door beheersingsmethodes te stapelen kan de plaag ook in hogedrukgebieden effectief worden teruggedrongen. 

Uienolie is een effectief lokmiddel, waarmee de vliegen worden weggeloodst van productiepercelen. Dat verlaagt de druk. Door de SIT te combineren met het weglokken van de uienvlieg, kan de uienvlieg beheersbaar worden in de hogedrukgebieden in uien telend Nederland. Dat is ook nodig om ook in 2050 nog gezond 30.000 hectare uien te kunnen telen.  

SIT-plus strategie in de Noordoostpolder
Komend seizoen wordt de SIT-plus strategie in twee teeltgebieden toegepast in de Noordoostpolder; rondom de Polenweg en bij de Uiterdijkenweg-Blankenhammerweg. Op deze 100 tot 150 hectare zijn natuurlijke barrières waardoor het mogelijk is de SIT-plus strategie veilig in te zetten. Bovendien willen alle telers meewerken, wat absoluut een vereiste is voor een grootschalige aanpak en om dit goed te kunnen monitoren. Het vraagt om veel kennis en expertise om succes te behalen met uienolie. De inzet van uienolie werkt alleen in combinatie met de SIT.

Nieuwbouw Dronten
Intussen groeit de productie van steriele mannetjes van de uienvlieg. Vooral de nieuwbouw in Dronten gaat daar een flinke impuls aan geven. Dit komt tegemoet aan de animo voor deze natuurlijke bestrijdingsmethode. Doordat de methode heel effectief is, groeit de SIT als kool. Naar verwachting wordt de helft van het uienareaal in Nederland met de SIT bediend in 2023. De Groene Vlieg wil uiteindelijk het volledige uienareaal van steriele uienvliegen voorzien en uitbreiden naar plagen in andere gewassen. 

Interesse in de Steriele Insecten Techniek? Neem contact op met de adviseur in jouw regio! Klik voor meer informatie over de Steriele Insecten Techniek op de onderstaande button:

Steriele insectentechniek

Onze collega Jordy van Loo heeft laatst bij een bijeenkomst met Uienstudieclub Uitmuntend de SIT-plus strategie uitgelegd: