Wat doet een veldmedewerker bij De Groene Vlieg in Dronten zoal op een dag? We kijken mee met veldmedewerker Linda Maarsingh (32) uit Dronten. In het voorjaar en de zomer zijn Linda’s werkdagen gevuld met de werkzaamheden voor de Steriele Insecten Techniek (SIT). Ze leegt en vult de valgroepen bij deelnemende telers en zet steriele vliegen uit op de uienpercelen.
Linda Maarsingh (32) uit Dronten (Fl.) is bezig met haar vierde seizoen als veldmedewerker bij De Groene Vlieg. In het voorjaar en de zomer doet ze dit werk 3 dagen per week, op zzp-basis. In de herfst en de winter staat deze getrouwde moeder van 2 jonge kinderen voor de klas. Ze is basisschoolleerkracht, eveneens als zzp’er. “Die vrijheid heb ik nodig”, legt ze uit. “Ik heb zo zelf de touwtjes in handen en dat zorgt voor minder druk dan bij een baan in loondienst.” |
7.30 uur
Linda haalt de horren met gesteriliseerde vliegen op in Dronten. De ene keer is het een enorme stapel, de andere dag wat meer bescheiden. Hangt volledig af van de route; in sommige gebieden is het kavel op kavel waar ze vliegen moet lossen. Andere routes hebben wat meer rij-afstand.
8 uur
Vandaag zet Linda koers naar de Kop van Noord-Holland; de Wieringermeerpolder wordt door haar van verse steriele uienvliegen voorzien. “Ik kom hier altijd heel graag”, zegt de vrolijke Flevolandse. “Telers in Noord-Holland zijn vaak heel relaxed. Het komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. Heerlijk!”
9 uur
Linda begint haar routine. Die is in principe overal hetzelfde. Gewapend met een stapel horren en bus vloeistof gaat ze de valgroepen en de losplekken langs. Bijzondere combi; leerkracht en veldmedewerker. Hoe dat zo is gekomen? “Ik ben nu 6 jaar ‘juf Linda’ en dat is geweldig werk om te doen, maar als boerendochter miste ik het buiten zijn al vrij snel. Ik kan niet het hele jaar in een lokaal doorbrengen. Het werk als leraar brengt ook veel druk met zich mee. Niet zozeer van de kinderen, maar vooral van de ouders. Die zijn vaak heel veeleisend. Toen kwam deze functie voorbij. Perfect!”
11 uur
“Ik loop naar die hoek deze keer”, wijst Linda. Het is belangrijk om de steriele vliegen steeds op een andere plek rond het perceel uit te zetten, zodat alle randen aan bod komen.
12 uur
Voor Linda verder rijdt, maakt ze haar handen schoon met een babydoekje. “Anders wordt de hele auto roze.” Steriele vliegen krijgen namelijk een roze kleurstof mee in de poppenkast waar ze uitkomen. Dat is voor de herkenning van de ‘eigen vliegen’ in het lab.
13 uur
Af en toe is het flink modderig op de kavelpaden, door de heftige buien van de laatste tijd. Linda neemt geen enkel risico. Ze zet de auto aan de straat en gaat lopen. “Ik heb nog nooit vast gezeten dat wil ik graag zo houden. Lopen is ook gezond. Al is het minder aangenaam met een enorme stapel horren in de hand. Je moet wel van aanpakken weten in dit werk, hoor. Aan mijn stappendoel kom ik in elk geval wel. Dat hoef ik niet bij te houden, haha.”
14 uur
Linda lost niet alleen vliegen, ze haalt ook de vangsten uit de valgroepen op. “Die vangsten gaan in petrischaaltjes mee naar het lab, waar de druk van uienvlieg wordt bepaald. Hierover krijgt de teler elke week een update. Met de gemeten druk wordt vastgesteld hoeveel steriele vliegen er de volgende keer worden uitgezet op het betreffende uienperceel.”
14.30 uur
Het zit erop in de Wieringermeer voor vandaag. Linda gaat de dijk over naar Flevoland, waar ze de bus netjes schoon weer inlevert bij De Groene Vlieg. Het leukste van zo’n werkdag? “De hele dag buiten zijn, dat staat op de eerste plaats. Ook al regent het de hele dag, dat maakt me niks uit. Daar kun je je immers op kleden. En je komt overal en ziet zo nog eens wat. Het contact met telers is de kers op de taart. Ik ben een sociaal persoon. Telers houden er ook van een praatje te maken. Als het niet over de Steriele Insecten Techniek is, dan wel over mijn werk als leerkracht. Dat past echt goed bij elkaar.”
Afbeelding 1: Linda verzamelt de horren in de poppenkast in Dronten
Afbeelding 2: Het lossen van de steriele vliegen
Afbeelding 3: Linda haalt de vangsten uit het bekertje
Afbeelding 4: Vangsten in de valgroep