GLB: Eco-regeling en SIT

Met de SIT kunnen wij op een biologische wijze de schade door uienvlieg beperken. De SIT is de enige maatregel die valt binnen de eco-regeling van biologische bestrijding binnen de uienteelt. Deelname aan de SIT (Steriele Insecten Techniek van De Groene Vlieg) kan je helpen om in een hogere classificatie te komen en meer premie te ontvangen.

Er is veel te doen rondom het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid), met name regelgeving en het implementeren hiervan binnen jouw eigen bedrijf. Dit geeft veel vragen waar wij niet altijd meteen een antwoord op hebben. Het is goed om de actuele regels op het gebied van GLB in de gaten te houden.

In het GLB kun je de eco-regeling aanvragen, dit is een extra betaling bovenop de basispremie. Voor de eco-regeling voer je eco-activiteiten uit. Voor deze activiteiten krijg je punten die uiteindelijk samenhangen met jouw classificatie: Brons, Zilver of Goud. Afhankelijk van deze classificatie ontvang je premie. Eenieder in de classificatie Goud kan 200 euro per hectare extra tegemoet zien op bedrijfsniveau.

Als je uien teelt en je wilt in aanmerking komen (en punten scoren) voor de eco-activiteit biologische bestrijding, dan is deelname aan de SIT vereist. De SIT is namelijk de enige maatregel die valt binnen de eco-regeling van biologische bestrijding binnen de uienteelt. Dit is een relatief eenvoudige deelname welke ervoor kan zorgen dat je zomaar van Brons naar Zilver of van Zilver naar Goud kan bewegen. De premies lopen dan op van 60 naar 100 of van 100 naar 200 euro per hectare. Het streven van iedere uienteler is om kwalitatief goede uien te telen en af te leveren en de SIT kan daar een bewezen onderdeel van zijn.

Mocht je verdere vragen hebben omtrent het gebruik van de SIT, raadpleeg dan je lokale adviseur van De Groene Vlieg / HLB.

Contact