Insectenseizoen later op gang dit jaar

Na een vroeg insectenseizoen afgelopen jaar laat het seizoen dit jaar duidelijk langer op zich wachten.

Ondanks de mooie dagen van de afgelopen periode blijven de nachten op het moment nog aan de koude kant. De temperatuursom die hierdoor in een etmaal wordt bereikt, is dit jaar dan ook aanzienlijk lager dan afgelopen seizoen. Dit heeft een behoorlijke weerslag op de uitkomst van insecten, die dit jaar beduidend later is. Dat zien wij ook terug in de vroege vliegmetingen die we vanaf februari op verschillende plaatsen in Nederland uitvoeren.

Bonenvlieg beduidend later
Zoals bekend is de bonenvlieg veel eerder actief dan de uienvlieg. Dit komt doordat het een heel ander insect is dat al actief wordt bij een veel lagere temperatuursom. Daarnaast migreert de bonenvlieg heel anders dan de uienvlieg en beweegt het zich veel meer door een bepaald gebied heen dan de uienvlieg doet. Ook het aantal waardplanten waar de bonenvlieg op afkomt, is beduidend hoger dan bij de uienvlieg.

Bij enkele uientelers zijn we dit seizoen al vroeg begonnen met bonenvliegmonitoring en in het zuidwesten van het land zijn de eerste bonenvliegen gevangen. Het gaat nog maar om enkele vliegen, dus er is geen reden tot paniek. De druk is zeer laag en er is nog geen sprake van een eerste vlucht. Wel zien we met deze vangsten dat het seizoen op gang komt, waarmee alertheid geboden is.

Uienvlieg nog niet actief
Voor de uienvlieg zien we dat de temperatuursom op dit moment ook nog niet is bereikt.
Nu er in de afgelopen mooie periode veel uien zijn gezaaid, blijven wij het verloop van de temperatuur strak volgen in de verschillende gebieden in Nederland.

Wij starten in week 15 en 16 met het plaatsen van onze valgroepen en het uitzetten van de steriele vliegen, zodat we ruim op tijd een populatie van steriele vliegen kunnen opbouwen in de velden die meedoen. Op deze manier kunnen we de verschillende vluchten in het seizoen het beste beheersen.

Monitoring bonen- en uienvlieg
De Groene Vlieg ontzorgt telers door percelen wekelijks op de juiste wijze te monitoren op bonen- en uienvlieg. De beide insecten lijken erg veel op elkaar; met het blote oog is het verschil nauwelijks waarneembaar. Omdat we belangrijk vinden dat telers weten met welk insect ze precies te maken hebben, bieden we gecombineerde monitoring voor een gereduceerd tarief aan. Wij laten vangsten door onze getrainde laboranten determineren. Onze klanten krijgen de resultaten van ons terug, eventueel met ingrijpadvies. Dit is dè manier om bovenop de insectenbeheersing te zitten, zodat correct ingrijpen kan als dat nodig is.

Hoe groter het areaal is dat wij kunnen monitoren, hoe beter onze resultaten zijn.

Nog niet opgegeven voor de SIT (steriele insecten techniek) of bonenvliegmonitoring? Neem dan snel contact op met uw adviseur of dealer en verzeker uzelf van een optimaal seizoen.