“Beneden worden kweekbakken opgekweekt, gespoeld en de hieruit gezeefde poppen in de koeling gezet tot er vliegen nodig zijn”, vertelt Benjamin. “Boven is de eileg; vliegen leggen eitjes in kooien.” Het is medio februari 2025. De nieuwe kweeklocatie van De Groene Vlieg is nu echt in bedrijf en schaalt stap voor stap op voor het komende uienteeltseizoen. De mate van opschaling hangt nauw samen met de verkoop. Benjamin Visscher (36) uit Kampen is teamleider van de nieuwe kweek, waar vliegen voor de Steriele Insecten Techniek (SIT) worden gekweekt en gesteriliseerd. Hij werkt nu een jaar bij De Groene Vlieg en dat was overduidelijk een jaar om niet snel te vergeten.
Zichtbaar trots vertelt Benjamin over de plek waar hij met zijn collega’s volop aan het pionieren is. Precies dat vindt hij zo leuk aan deze baan. Benjamin: “We hebben de kweeklocatie in Nieuwe-Tonge natuurlijk als voorbeeld, maar tegelijkertijd zijn we ontzettend aan het innoveren.” Het principe van de kweek is hetzelfde, maar de uitwerking is totaal anders. Dat is boven in de kweekcellen goed te zien. Zelf ontwikkelde vliegenkooien staan naast elkaar in cellen, kooien worden automatisch voorzien van frisse lucht. In één kooi leven 6000 vliegen en om de dag oogsten we de eitjes. De kooi is een eigen ontwerp en versie tien is in gebruik, maar versie elf zal ongetwijfeld ook nog komen. “Beter kan altijd”, zegt Benjamin. Een volgende innovatie is bijvoorbeeld in het voer. “Binnenkort stappen we over op voer dat voor plusminus 30% meer eitjes zorgt. We blijven perfectioneren.”
Drie cellen zijn nu gevuld en daar komen er deze week nog eens drie bij. Dan is de helft van de capaciteit benut.
Hoe het eerste jaar is verlopen? “Druk!”, zegt Benjamin. “Je weet vooraf natuurlijk niet echt waar je aan begint. Ik hou ervan om te ontdekken en verbeteren, dus voor mij is dit de ideale werkplek. Het is leuk en uitdagend. Met dat pionieren zijn we nog lang niet klaar. Ik denk dat we de SIT ook nog bij andere insecten gaan proberen.”
Intussen is de ontstane werkroutine ook lekker gevarieerd. “Op maandag en dinsdag spoelen we, woensdag is de voorbereidingsdag voor het medium draaien op donderdag en vrijdag. Tussendoor zijn de kooiwissels. Het steriliseren met de Ratsource is volop getest en de laatste testen gaan komende weken plaatsvinden. Op echt grote schaal kunnen we natuurlijk pas los als het seizoen begint en de kweek optimaal is in Dronten.”