Wortelvliegsignalering digitaliseert

Wortelvliegschade kan leiden tot afkeuring van een partij. Met monitoring is schade te voorkomen. Voor die monitoring moet je bij De Groene Vlieg zijn.

Wortelvliegsignalering
De Groene Vlieg biedt wortelvliegsignalering aan in peen en knolselderij voor een optimale beheersing met minder middelen. Die signalering vindt plaats met de zogenaamde Goudvallen, speciaal ontwikkeld door De Groene Vlieg. Deze gele plakvallen worden door veldmedewerkers op cruciale plekken – met een hoge pakkans – neergezet aan de rand van wortel- en knolselderijpercelen.

Die Goudvallen vangen vliegen. Wekelijks worden de vallen gewisseld voor verse platen en de vangst beoordeeld op het lab. Daar komt een melding met een advies uit voort, die de teler ontvangt per mail of sms.

Pilot digitalisering wortelvliegsignalering
In de fase van analyse gaat De Groene Vlieg versnelling realiseren, door met foto’s de plakvallen te beoordelen. Dit is een pilot, nieuw in 2023. Deze proef gaat draaien op ongeveer 150 hectare in het zuiden van Nederland, de exacte percelen zijn nog niet bekend. Als deze test een succes blijkt, wordt het digitaal aflezen van de Goudvallen in 2024 uitgerold. Hiermee kan de deelnemer aan de wortelvliegmonitoring sneller ingrijpen als dat nodig is.

Meer weten? Neem contact op met je adviseur.   

Contact