Laat je niet verrassen door trips!

Trips, wellicht nu nog niet relevant voor een gemiddelde uienteler. Maar voor je het weet, is de nood weer hoog. Wees de plaagbeestjes dus voor door ze te monitoren met plakvallen. Voor deelnemers aan de Steriele Insecten Techniek (SIT) hebben we een leuke deal dit jaar: zij krijgen ruim 20% korting op tripsmonitoring!

Tabakstripsen variëren van geel tot bruin van kleur en zijn te vinden in de bladoksels van de jongste bladeren van onder meer spruiten en uien. De larven en de volwassen tripsen zuigen aan het blad, waardoor de kenmerkende zilvergrijze strepen op het blad ontstaan. Deze strepen bevatten nauwelijks nog bladgroen en dat leidt tot een tragere groei. Daarnaast kunnen tripsen ook tijdens de bewaarperiode nog aanzienlijk schade aanrichten waardoor verdere vorming van tarra niet uitgesloten kan worden.

Vooral in warmere periodes vermeerdert de trips zich razendsnel. Het is dus zaak om dit goed te monitoren.

Signalering tripsen
Wij kunnen met behulp van plakvallen in het perceel een indicatie geven van de druk. Tripsen worden aangetrokken tot een blauwe kleur, daarom gebruiken wij blauwe plakvallen. Elke week worden de plakplaten vervangen en geanalyseerd op ons laboratorium. Op basis van de uitslagen, eventueel in combinatie met een gesprek met de teeltadviseur, kan de teler op exact het juiste moment maatregelen nemen.

Over het algemeen zitten tripsen gemiddeld een week eerder op de plakvallen dan in het veld. Hierdoor is er na signalering dus voldoende tijd om passende maatregelen te treffen.

Trips en SIT
Voor klanten van onze Steriele Insecten Techniek (SIT) bieden wij een aangepast en aantrekkelijk tarief om naast bonen- en uienvliegen ook tripsen te monitoren. Als we tripsmonitoring in combinatie met de SIT uitvoeren, krijgt de teler ruim 20% korting op tripsmonitoring en daar komt nog een staffelkorting bij op.

Wekelijks worden de plakvallen gewisseld, waarna de vangsten worden gedeeld met de teler. Daarop kan correct worden geanticipeerd.

Voorkom tripsschade! Informeer nu bij je teeltadviseur naar de mogelijkheden.