Hoge druk insecten, uienvlieg in tweede vlucht

Nu de drogende oostenwind is verdwenen, zit de groei gemiddeld goed in de gewassen. De bolling van uien begint nu echt toe te nemen.

Uienmineervlieg en trips
Wat betreft de insectendruk zien de adviseurs van HLB De Groene Vlieg dat uienmineervlieg flink schade heeft toegebracht en in de droge periode kwamen steeds meer tripsen voor. Hoeveel schade dat veroorzaakt is nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat alertheid is geboden, want trips komt voor. Dat zien we in de tripsvallen die we neerzetten voor de monitoring. Echter, nu de omstandigheden zijn getransformeerd naar Hollands zomerweer (gematigde temperaturen en af en toe een bui) is trips een minder groot gevaar.

Tweede vlucht
De uienvliegdruk zit nu echter weer in een piek, de piek van de tweede vlucht. We zien meer vangsten van uienvliegen in onze valgroepen. Klanten in een hogedrukgebied hebben een spuitadvies gekregen.

De tweede vlucht kan tot schade leiden, maar niet zo heftig als de eerste vlucht dat kan doen. De uien zullen nu niet zomaar meer omvallen. Het gewas is groter, waardoor vliegenlarven minder uien nodig hebben om zich te voeden. Daarbij heeft de Steriele Insecten Techniek in de eerste vlucht zijn werk op de meeste plekken goed gedaan. Wel is het belangrijk om de druk van de tweede vlucht zo laag mogelijk te houden, omdat dit weer de bron is voor de derde vlucht en voor volgend seizoen.

Fusarium een trigger
Een duidelijk trigger voor uienvliegschade is fusarium. Wie daar last van heeft op zijn percelen, kan extra druk van uienvlieg verwachten. Dat komt doordat een beschadigde ui een sterke geur afgeeft waar de uienvlieg op af komt.

Uienvlieg maximaal beheersen
Het is zaak om er bovenop te blijven zitten, om te zorgen voor een goede uitgangspositie voor teelt 2024. Dus we blijven uienvlieg maximaal beheersen door zoveel mogelijk steriele vliegen los te laten.

Wortelvlieg
Ook de wortelvliegdruk loopt weer een beetje op. Dit betekent dat we ook hierbij in de tweede vlucht zitten.  In Limburg en zuidwest Brabant loopt de druk op. In Noord-Holland is een spuitadvies gegeven. Ook in Oost-Flevoland zien we de druk van wortelvlieg toenemen.

Afbeelding 1: Larve uienvlieg

Afbeelding 2: Uienvliegschade