De Groene Vlieg bouwt aan gezonde uienteelt

Zowel letterlijk als figuurlijk bouwt HLB-dochter De Groene Vlieg aan een gezonde uienteelt. Met de Steriele Insecten Techniek (SIT) helpen we telers de plaag uienvlieg te beheersen. En de nieuwbouw in Dronten betekent dat we straks veel meer steriele vliegen kunnen leveren.

Regeren is vooruitzien. Voorkomen is beter dan genezen. Samen ben je sterker dan alleen. Dooddoeners, maar oh zo waar! Zeker in het geval van insectenbestrijding in de uien. Onze collega Luuk Heling heeft op de Themadag Uien in Dronten op 10 januari 2024 een presentatie gegeven over de schadelijke insecten in de uienteelt en de maatregelen die je hiertegen kunt treffen. Opvallend is dat zeker 80% van de toehoorders last had gehad van insecten in het afgelopen teeltseizoen (uienvlieg, bonenvlieg, trips of mineervlieg), maar dat slechts 50% probeert om deze schade te voorkomen.

Steriele Insecten Techniek
De werking van de SIT op de uienvlieg is al bij veel telers bekend. Dat een collectieve aanpak helpt om het probleem of de uitdaging beheersbaar te maken, is nog niet bij iedereen doorgedrongen. En dat tijdig beginnen met de SIT ook een maatregel is om schade in de toekomst te voorkomen, realiseren zich helaas evenmin alle betrokkenen. Echter, als je nu start terwijl je nog geen zichtbaar probleem hebt, kun je voorkomen dat je in de toekomst niets meer kunt doen aan een insectenprobleem in de teelt. Op het moment dat je schade ziet, is het moeilijk terug te dringen. De populatieopbouw van insecten gaat namelijk exponentieel; niet 1 op 1, maar eerder in een verhouding van 1 op 300 nakomelingen.

Locatie Dronten
Vanuit De Groene Vlieg willen we de teler helpen om zijn uitdagingen voor te zijn door gedurende de hele uienteelt de teler te ontzorgen met de inzet van steriele vliegen die opbouw van populatie tegengaan. Daar hebben we de teler en zijn of haar buurman of buurvrouw wel bij nodig. We kunnen alleen beheersen als we met z’n allen meedoen. En als wij voldoende gesteriliseerde vliegen hebben. Voor aankomend seizoen hebben we voldoende vliegen voor de gebieden waar we al jaren zitten en voor de gebieden waar de schade nu nog niet zichtbaar is. Voor de toekomst willen we alle ‘onbeheersbare’ gebieden gaan aanvliegen en beheersen vanaf onze nieuwe productielocatie in Dronten. We zijn volop aan het bouwen en hebben de planning om in juli 2024 operationeel te gaan. De hele productie en sterilisatie voor een groot deel van Nederland en daarbuiten komt in Dronten te liggen. Uiteraard houden we Nieuwe-Tonge er ook bij voor de productie, want daar ligt onze basis en onze meeste kennis. We zullen nog op een later tijdstip communiceren over de open dag die we gaan organiseren in Dronten dus houd de website en nieuwsberichten in de gaten!

Ontzorgen
Vooralsnog met z’n allen de schouders eronder en zorgen dat wij begin maart alle orders en routes in ons systeem hebben staan zodat onze veldmedewerkers de uientelers weer kunnen ontzorgen! Het labpersoneel is op de hoogte van onze te verwachten uitbreiding dus we zullen er alles aan doen om de resultaten uit het veld zo snel mogelijk terug te koppelen naar de telers. Wij hebben er zin in om de uienteelt op hoog niveau te houden en voor de telers weer een mooi product met een dito prijs te realiseren!

Afbeelding 1: Luuk Heling op de Themadag Uien

Afbeelding 2: Luuk Heling op de Themadag Uien over het managen van insecten in uien

Afbeelding 3: Nieuwbouw in Dronten