De Groene Vlieg zet wederverkopers in voor Steriele Insecten Techniek

De Groene Vlieg is kleinschalig begonnen met een dealernetwerk om te voldoen aan de groeiende vraag naar de Steriele Insecten Techniek (SIT).

De Steriele Insecten Techniek (SIT) om uienvliegschade te voorkomen in de opkomende uienteelt, in Nederland en daarbuiten, is een beproefd en bewezen concept dat al ruim 40 jaar in de markt staat. Met het verbod op insecticide coating op het uienzaad nam deze techniek een vlucht in 2019. Inmiddels doet een groot deel van de uien- en sjalottentelers mee met de SIT van De Groene Vlieg.

Vanuit De Groene Vlieg brachten we de SIT altijd rechtstreeks aan de uien- en sjalottentelers. Dit is een intensief traject dat veel tijd vergt en in een relatief korte periode moet plaatsvinden. Voordat de gewassen worden gezaaid of geplant, moeten de orders in het systeem staan. De planning van de veldmedewerkers wordt hierop aangesloten om startklaar te zijn voor het seizoen.

De uienteelt neemt landelijk gezien al jaren toe en onze SIT-verkoop groeit procentueel harder dan de stijging van het areaal. Dit komt mede door de deskundige inbreng van ons eigen personeel, maar ook door het breed uitgedragen vertrouwen van gewasbeschermingsadviseurs. Zij zien dat de SIT erg goed werkt in de gebieden waar we actief zijn. Deze erfbetreders adviseren de SIT met het volste vertrouwen bij de uien- en sjalottentelers.

Gezien dit vertrouwen in de werking van de SIT en de toename van de vraag naar deze strategie, gaan we dit jaar voor het eerst kleinschalig met een aantal wederverkopers aan de slag. De wederverkopers mogen, naast onze eigen adviseurs, ook de SIT aanbieden bij de telers. De orders worden doorgegeven aan de planning van De Groene Vlieg, zodat zij tijdig de juiste route kunnen bepalen en de juiste hoeveelheid steriele vliegen kunnen inplannen voor deze routes. Aangezien dit voor alle bedrijven nieuw is, beginnen we de samenwerking met enkele lokale partijen. In eerste instantie in het zuiden, westen en midden van het land.

Wij zijn heel trots op het vertrouwen in de SIT en De Groene Vlieg en doen er alles aan om uientelend Nederland zo goed mogelijk te beschermen tegen schade van de uienvlieg en bonenvlieg. Is uw adviseur van De Groene Vlieg – of een andere adviseur – nog niet bij u langs geweest en wilt u wel gebruik maken van de 1% vroegboekkorting op de SIT? Dan vragen we u voor 1 januari 2024 uw deelnemende percelen aan ons door te geven.

Kijk op de website voor de adviseur in uw regio of vraag het na bij uw teeltadviseur.

Onze adviseurs