Insectendrukte in het lab in Dronten

Het lab van De Groene Vlieg in Dronten staat deze maanden volledig in het teken van de insectenmonitoring. De lab-medewerkers controleren onder hun microscopen hoeveel uienvliegen (steriel of fertiel), wortelvliegen, trips en luizen voorkomen in bekervangsten en op plakvallen.

Deze nauwkeurige monitoring gebeurt exclusief bij De Groene Vlieg en is gekoppeld aan puur monitoring die telers afnemen of aan een breder pakket, zoals de Steriele Insecten Techniek (SIT), waarbij steriel gemaakte vliegen worden uitgezet op basis van de druk in het perceel. Zonder correcte determinatie kan de SIT niet goed plaatsvinden. Het is een keten van schakels waarbij veel handwerk nodig is, zoals hier bij De Groene Vlieg in Dronten.     

De hoeveelheid onderzoek voor de insectenmonitoring en SIT is vergelijkbaar met andere jaren. Elk jaar verloopt door de weersomstandigheden weer anders en het is daarom nooit saai. Opmerkelijk van dit seizoen is dat de vangsten voor de SIT in het begin erg laag waren en daarna explosief toenam. Vaak gaat dit veel gelijkmatiger. Gedurende het seizoen zie je veel variatie in de insecten die gevangen worden. Zo vangen we op dit moment naast de uienvlieg ook heel veel motten in onze bekertjes.